1° Definitie
Het Collegium Chirurgicum is een feitelijke vereniging opgericht onder de auspiciën van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde en de Beroepsvereniging der Belgische Chirurgen.
Ze groepeert alle partijen betrokken bij de opleiding, de erkenning en de uitoefening van het beroep zoals gespecificeerd in de erkenning van de “Geneesheer Specialist in de Chirurgie” (RIZIV 140), in het bijzonder de Universitaire opleidingscentra, de erkenningscommissies en alle gerelateerde wetenschappelijke en professionele verenigingen die zich hierbij wensen aan te sluiten en de opdracht van het Collegium hebben onderschreven.
De stichtende leden die hiervan reeds deel uitmaken, zijn:
- Het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde
- De Beroepsvereniging der Belgische chirurgen
- De beide Kamers voor erkenning tot geneesheer-specialist in de heelkunde
- De 7 Universitaire Diensten in de chirurgie
Werden lid sinds de oprichting:
- Belgian Association for Cardio-Thoracic Surgery
- Belgian Society for vascular Surgery
- Belgian Group for Endoscopic Surgery
- Belgian Society for Surgical Oncology
- Belgian Association for Pediatric Surgery
- Belgian Trauma Society
- Belgian Association of Surgical Trainees
De secties van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde
2° Opdracht
De algemene opdracht van het Collegium Chirurgicum bestaat erin:
- De evolutie van de chirurgische activiteiten naar waarde te schatten en de belangen van de uitoefenaars te behartigen in de meest brede zin.
- Een hedendaags overlegforum aan te bieden waar problemen, gerelateerd aan de opleiding, de erkenning en de uitoefening van het beroep “chirurg” gezamenlijk kunnen besproken worden in onderling overleg met alle betrokken partijen.
- Allesomvattende adviezen te formuleren na consensus en deze te communiceren op een georganiseerde wijze.
- Ondersteuning te bieden aan uitgebrachte adviezen of uitspraken van alle partijen die deel uitmaken van het Collegium
- Een communicatieplatform aan te bieden rond chirurgische standpunten gericht op alle actoren in de gezondheidszorg.
- De individuele zeggenschap op het vlak van onderwijs, opleiding, erkenning, beroepsverdediging, of wetenschappelijke standpunten en guidelines blijft onder de bevoegdheidvan iedere individuele partij. Het Collegium neemt nota van de beslissingen in deze domeinen en beveelt ze aan ten oversgtaan van de chirurgische gemeenschap.
- De specifieke opdracht van het Collegium Chirurgicum bestaat er onder andere in:
- afspraken te maken met andere specialistische disciplines
- oplossingen voor te stellen bij interdisciplinaire conflicten
- te reflecteren over ethische vraagstukken
- adviezen te formuleren omtrent bijzondere beroepstitels, specialisaties en attesten in samenwerking met de erkenningscommissie.
- te waken over de kwaliteitsnormen en hun toepassingen
- de chirurgie te visualiseren binnen de hedendaagse gezondheidsmodellen
- een overkoepelende chirurgische website te beheren, oorspronkelijk opgericht door de VZW BESIC onder de naam BELSURG (www.belsurg.org).
3° Samenstelling:
De Algemene Vergadering is samengesteld uit:
- De Voorzitter, de Secretaris-Generaal en een gemandateerde uit het Bestuur van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde;
- De Voorzitter, de Secretaris-Generaal en een gemandateerde uit het Bestuur van de Beroepsvereniging der Belgische Chirurgen;
- Een chirurg – Vertegenwoordiger van ieder Universitair Heelkundig centrum of zijn gemandateerde.
- De Voorzitters van beide Kamers van de Erkenningscommissie voor Heelkunde of zijn gemandateerde;
- De Voorzitters van alle Verenigingen die lid zijn van het Collegium Chirurgicum alsook de Voorzitter van de erkende subgroepen binnen het Koninklijk Genootschap die een chirurgische subdiscipline behartigen of hun gemandateerde;
- De Voorzitter van de Belgian Association of Surgical Trainees of een andere representatieve organisatie voor assistenten Heelkunde of zijn gemandateerde
Alle bij het Collegium Chirurgicum aangesloten partijen duiden zelf hun afgevaardigde aan. Zij beslissen autonoom over de duur van het mandaat van hun afgevaardigden.
De Algemene Vergadering bestaat uit alle hoger genoemde vertegenwoordigers.
Het Dagelijks Bestuur bestaat uit:
Drie chirurgen die worden verkozen uit een lijst van kandidaten. De kandidaten worden voorgedragen door de Organisaties die de Algemene vergadering uitmaken.
De Leden van alle deelnemende Verenigingen zijn stemgerechtigd.
De verkozenen worden Voorzitter, Ondervoorzitter en Secretaris. Deze verkiezingen worden gezamenlijk driejaarlijks georganiseerd door het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde en de Beroepsvereniging der Belgische Chirurgen en worden aangekondigd in de medische pers. De verkozenen kiezen onderling hun mandaat. Het mandaat van Voorzitter, Ondervoorzitter en Secretaris is beperkt tot drie jaar.
Samen met de gemandateerde van de Beroepsvereniging der Belgische Chirurgen de gemandateerde van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde, één Universitaire vertegenwoordiger per taalgemeenschap (volgens onderlinge afspraak) en de Voorzitters (of hun vertegenwoordiger) van de beide kamers van de erkenningscommissie vormen zij het dagelijks bestuur.
Deze leden zorgen voor de dagelijkse werking, de planning en de communicatie.
De Algemene Vergadering verloopt volgens een consensusmodel. Indien moet worden gestemd, heeft iedere aanwezige op de vergadering één stem.
Het dagelijks bestuur legt de agenda vast en duidt naargelang het te bespreken onderwerp / advies de voorzitter van de vergadering aan die representatief en bekwaam is om de bespreking te leiden. De stem van de ad-hoc voorzitter heeft bij staking van stemmen een decisieve stem.
De algemene vergadering wordt samengeroepen op verzoek van een der leden.